Cultuurcentrum de Brouckere

Het gezin Van Paemel

Door: SKaGen
© Wendy Marijnissen

Theater DE SOLO

Ontdek deze parel uit de Vlaamse theaterliteratuur en kijk naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden. Waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken. Waar families uit elkaar worden gereten en jong en oud, arm en rijk, met getrokken messen tegenover elkaar staan over grond en geloof. Waar economische migratie nog steeds een noodzaak is. En onderdrukking door de 1% leidt tot een verhitte strijd: ‘Het gezin Van Paemel’ in een wereld in verandering, toen -1903- en nu.

 

Acteur Valentijn Dhaenens reisde de afgelopen 12 jaar voor SKaGeN de wereld rond met de succesmonologen ‘DegrotemonD’, ‘DeKleineOorlog’ en ‘Onbezongen’. In ‘DeKleineOorlog’ ontdubbelde Dhaenens zich via schermen en ging hij in dialoog met zijn 7 alter-ego’s.

 

In ‘Het gezin Van Paemel’ gaat Dhaenens hierin nog een hele stap verder en vertolkt hij alle 13 personages. In elk van de vier bedrijven speelt hij een ander cruciaal karakter live: de zoon, de pastoor, de barones, pa Van Paemel. De talrijke antagonisten, ook vertolkt door Dhaenens, zijn digitaal aanwezig. Voor wie er nog aan twijfelde, ‘Het gezin Van Paemel’ wordt géén monoloog, maar een proeve van creativiteit en meesterschap.

 

Deze versie van de Vlaamse oerklassieker vertelt echter meer dan een bravoure. Dhaenens toont ons doorheen deze enscenering een gevecht met demonen uit ons aller verleden. Hij voert een intensief gesprek met zijn erfgoed dat tevens het erfgoed van Vlaanderen is, en komt uit bij een samen-alleen zijn dat niet alleen in coronatijden erg herkenbaar is.Credits

Spel en concept: Valentijn Dhaenens

Tekst: Cyriel Buysse

Techniek, filmopname en montage: Jeroen Wuyts

Technische assistentie en bruitage: Nils Janssens

Kostuum: Barbara De Laere en Charlotte Goethals

Regie-assistentie: Tineke De Meyer

Productie: SKaGeN, PerPodium en De Studio

Zakelijke leiding &en coördinatie: Korneel Hamers

Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, Taxshelter en De Studio

Doelgroep(en):
M5 Secundair - 5de jaar
M6 Secundair - 6de jaar


Duur:  90 minuten

Prijs:  € 6.00 per leerling
€ 1,50 sociaal tarief

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 Het gezin Van Paemel - Podcast.docxReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 28.10.2021 14:00 - 15:30 Theaterzaal (Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout) 250 Inschrijvingen zijn afgesloten