cultuurcentrum de brouckere

Diva

Door FroeFroe

© FroeFroe

Figurentheater EEN VERHAAL VOL VAN EIGENWIJZE BROEDERLIEFDE, VARKENS EN ROMANTIEK ONDER EEN DEKEN VAN HEMELSE MELODIEËN

DIVA speelt tegen de achtergrond van het 18 de -eeuwse Italië. De kerk was lange tijd, de enige werkgever van musici, componisten en zangers. De kerk 'maakte' de beste koorknapen en castraten voor de hoge stemmen.  En toen kwam de opera, het muzikaal festijn van de bourgeoisie, de rijken en de koning. Zij hadden ook hun Diva's, vrouwen met de juiste vormen die de castraten van de troon duwden. In die wereld van muziek groeien ze op, de tweelingbroers Angelo en Ricardo Brossi, onafscheidelijk en heerlijk arrogant. In de jaarlijkse talenten wedstrijd voor koorknapen schittert de jonge Angelo. Hij wist dat hij de beste was.
Zijn ouders krijgen een mooie transfersom en hij gaat naar het klooster waar hij een conservatoriumopleiding krijgt. Ricardo mag mee. Samen delen de tweelingbroers keiharde discipline, maar ook succes en liefjes. Voor dat laatste worden ze verketterd en ze vluchten naar Parijs. Daar in de opera, worden ze uit elkaar getrokken door gedrevenheid en ambitie. Angelo dumpt zijn broer als componist. Tot dan zong Angelo enkel zijn muziek maar de grote Georg Friederich Händel wil een opera schrijven voor een castraat in opdracht van de Zonnekoning. Angelo waant zich de enige uitverkorene.

Figurentheater in combinatie met hemelse stemmen voor super schone en warme avonden in deze donkere tijden... (Geïnspireerd op de Belgische film 'Farinelli', het boek 'Stem' van Daan Esch, 'Melodieën' van Krausser en inbreng van de spelersgroep.) 

'Hoe kun je het aardse leven beter rechtvaardigen dan met het scheppen van schoonheid.'

'Farinelli had een doordringende, volle, rijke, heldere en goedgemoduleerde sopraanstem en had toen een bereik van A onder midden C tot D drie octaven boven midden C. ... Zijn intonatie was zuiver, zijn ademcontrole buitengewoon en hij had een zeer behendige keel, zodat hij snel en met het grootste gemak en zekerheid de breedste intervallen uitvoerde.'

FroeFroe heeft in vrijwel al zijn voorstellingen live muziek. Ook klassieke muziek proberen wij naar een jong publiek te brengen. Onze verhalen, poppen en beelden zorgen voor een mooi draagvlak waarin ook deze muziek op zichzelf kan staan.
FroeFroe maakte ooit met Transparant een operaversie van DIDO. We werkten met klassieke ensembles zoals I SOLISTI en klassieke topmuzikanten zoals Jan Van Outryve, Floris De Rijcker en Pieter Theuns.
In TROPOI (in samenwerking met MUSICA) was de muziek uit de vroege Barok het onderwerp van de voorstelling. Met DIVA focussen we op de periode van de castraatzangers en de hoogdagen van de Opera. Exentriekelingen, diva's en mecenassen, ze leefden voor de passie van muziek en de liefde.

Naast Justin Bourgues van Tsar B, ondersteunt B.O.X Baroque Orchestration X de voorstelling in muziekkeuze, arangementen en ensemble vorming. Samen met hen brengen wij u een muzikaal verhaal; spannend, verrassend en toch helder en ontroerend.

Lesmateriaal: beschikbaar

Credits

Muzikanten: (Beats, Viool, Cello, Theorbe, Luit, Zang): Justine Bourgues (Tsar B), Nelle Bogaerts (Lili Grace) of Nele Gillis, Pieter Theuns of Thomas Langlois (B.O.X Baroque Orchestration X)
Acteurs, poppenspelers en zangers: Filip Peeters, Dimitri Duquennoy, Dries De Win, Koen Swanenberg, Berthe Kilozo, Serge Kakudji, Heleen Haest en Thais Scholiers
Auteurs: Dimitri Duquenonoy, Dries De Win en Filip Peeters 
Regie: Marc Maillard


In coproductie met B.O.X Baroque Orchestration X en Per Podium met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid

 

Doelgroep(en):

3M
Secundair - 3de jaar
4M
Secundair - 4de jaar
5M
Secundair - 5de jaar
6M
Secundair - 6de jaar

Duur:

70 minuten

Prijs:

€ 7.00 / leerling
€ 1,75 sociaal tarief

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Bijlagen:

 Lesmap

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
Wachtlijst Is alles al volzet? Of niet genoeg plaats voor al jouw leerlingen? Gebruik dan de wachtlijst om je interesse te tonen! Reservaties zijn al afgesloten
do. 12-01-2023 14:00 - 15:10 Theaterzaal 270 Reservaties zijn al afgesloten